15 Nisan 2020 Çarşamba

Sanayi Buhar Hatlarında Isı Kazanım Yöntemi: Vana Ceketi

Günümüzde en önemli şey verimdir. Verim dediğimiz şeyi kısaca anlatmak gerekirse, içeri giren malzemenin ne kadarını işimize yarar hale getirebiliyorsak verim o kadar yüksek olur. Mesela bir otomobil motorunun verimi %60 dersek, bu motora 100 birim enerji girmiş çıkışta ise 60 birim elde etmişiz. Ama ne yazık ki %40 yani 40 birim enerji arada ısı veya başka bir şeye dönüşmüş ve bize faydası olmamış.
Tüm dünya her sektörde verimi yükseltmek için çaba harcıyor. Böyle alanlardan bir tanesi de içerisinde buhar geçen iletim hatlarıdır. Bu tür hatlar sanayinin hemen hemen her yerinde karşımıza çıkmaktadır. Mesela tekstil sanayisinde buhar kazanlarında elde edilen kızgın buharın, borular yardımıyla işletmede gereken yerlere taşınmasında olduğu gibi enerji santrallerinde üretilen kızgın buharın en az kayıpla generatöre iletim öncesinde yüksek basınç elde edilerek türbinlere gönderilmesi gerekmektedir.
İşte böyle zamanlarda ısı kayıp hesapları çok önemli olmaktadır. Çünkü kızgın buharın elde edilmesi için doğalgaz, akaryakıt yada kömür gibi sıvı, katı ve gaz yakıtlar yakılmakta ve bu yanma işlemi çok büyük maliyet gerektirmekte.
Harcanan bunca emek ve para için, istenilen tek şey var, elde edilen buharın en az kayıpla iletilmesi. Bu kayıpları gidermek için endüstriyel tesislerde bir çok uygulama yapılmakta. En bilinen yöntem ise, buhar iletim boruları üzerine taş yünü sarmak ve alüminyum kaplama ile kapatılmasıdır.
Vana izolasyonu Vana Ceketi Uygulaması
Yukarıda görselde yer alan uygulama vana ceketi uygulamasıdır. Boruların üzerinde alüminyum saç kaplama yapılmıştır ve içerisinde taş yünü kullanılmıştır.
Vana ceketi
Bu görselde ise, sıcak su hatlarının pompalanması sırasında açık kalan yüzeylerin içerisinde taş yünü olan ve yanmaz kumaş ve yanmaz iplikten imal edilen vana ceketi uygulamasıyla kapatıldıkları görülmekte.
Vana ceketlerinin tercih edilme sebebi, kolay takma ve kolay söküm işlemleri nedeniyle, planlı yada plansız bakımlarda zamandan tasarruf etmek amacıyla kullanılıyor olmasıdır. Kalite bir malzemeden elde edilen sertifikalı vana ceketi uygulamaları sayesinde her yıl binlerce liralık tasarruf edilmesi mümkün. 
Vana ceketi üretimi konusunda Türkiye'de bir çok büyük kurum ve endüstriyel tesis tarafında tercih edilen Koç Demir Vana Ceketi firması bilgilerinden faydalanılarak hazırlanmıştır bu yazı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder