24 Ağustos 2020 Pazartesi

5 Eksen Mengene Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

5 eksen işleme tezgahlarının hızlı yükselişi imalat sanayisinde üretim artışını büyük oranda sağlamıştır. Tek bir iş parçası bağlamasıyla işlenecek parçanın 5 yüzeyini işleme imkanı hem hız hem de verimlilik olarak imalat atölyeleri tarafından çokça ilgi görmüştür.

5 eksenli tezgahlarda kesici takımlar kadar önemli olan bir nokta varsa oda cnc freze tezgahlarında kullanılan 5 eksen cnc freze mengenelerdir.

5 eksen mengene, işlenecek olan parçayı maksimum 3 mm mesafeyle tutabilen, yüksek kesme kuvvetine karşı parçanın hareket etmesini engelleyen, ve makine titreşimlerini en aza indirerek, kesici takım ömrünü korumaya yarayan iş parçası sıkma sistemleridir.

Bu kadar önemli olan bir parça için bir çok üretici 5 eksen mengene konusunda çözümler üretmişlerdir. Peki bu markalar ve ürünleri içinden 5 eksen mengene alırken nelere dikkat etmeliyiz?

5 Eksen Mengene Seçim Kriterleri 

Fiyat: Mengene seçimi yaparken öncelik elbette fiyat değildir, lakin aynı koşulları sağlayan mengeneler varken bunlar arasında elbette seçim olarak fiyat öncelikli bir kriter olacaktır.

Sıkma Kuvveti: 5 eksen tezgahlarda titreşim, sürtünme katsayısı gibi bir çok parametre vardır, bu parametrelerin içerisinde mengene ağırlıkları da önemli olmaktadır. İhtiyacınız olan 3 tonluk bir sıkma kuvveti ise bunu sağlayan iki mengeneden öncelik hafif olanını tercih etmeliyizdir.

Damgalama: İngilizce stamping, Türkçe damgalama yada kurt dişi açma olarak bilinen işlem mengenelerin en belirgin özelliklerinden biridir. 3 mm mesafeden parçaya kurt dişi geçirilerek, mengenenin bu açılan deliklerden parçayı sıkıca tutmasını ifade eder. Burada önemli olan nokta ise bu kurt dişi açma işlemini mengenenin kendisinde mi yapılacağı yoksa harici bir ekipmanla mı yapılacağı durumudur. Eğer mengenenin kendisinde böyle bir diş açma işlemi olacaksa, hem mengenenin fiyatı artmakta hem de ağırlık ve de mengeneye takılan özel aparatların yıpranması nedeniyle ek maliyetler doğurmaktadır. 

Ama harici bir yerde kurt dişi açma işlemi olursa, mengene sadece iş parçasını tutma görevini yapacak ve bu da hafiflik ve de maliyet olarak büyük bir kazanım sağlayacaktır.

Bakım: Mengenelerin zaman zaman kalibrasyon ve bakıma ihtiyaçları olduğunda yetkili servis ağı ve sarf malzeme tedariği konusunda hızlı çözüm ve hizmet sağlama noktası alacağınız 5 eksen mengene seçimi için önemli bir noktadır.

Görüldüğü gibi bir çok önemli faktör sonrasında sisteminiz için doğru bir mengene seçmiş olacağız. Bizlere sormak istediğiniz sorular olursa yorum olarak yazabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder